MAZAK

Vücut konik görüntüdedir. Kafa aşağı yukarı diksel ve kemiksi plakalarla tamamen örtülüdür. Burun küt, dikensiz ve kabadır. Vücudunda paralel çizgiler, sırttan karına kadar uzanır. Bu özelliği ile diğer kırlangıç balıklarından kolaylıkla ayırt edilir. Sırtı, başı ve kuyruğu parlak kırmızıdır. Göğüs yüzgeci pembe renkli beyaz çizgili ve kobalt-mavi beneklidir. Göğüs yüzgecinin içyüzü koyu kırmızı ve siyah noktalıdır. Maksimum boy 40 cm olup, genellikle 10–20 cm arasında bulunurlar. Derinliği 5–150 m olan kumlu, çamurlu ve kayalık dip bölgelerinde demersal olarak yaşar.

ÜREME DÖNEMİ : Üreme dönemi Haziran-Ağustos aylarını kapsar.

TÜKETİM ZAMANI

TÜR / AY OCK ŞUB MART NSN MAY HAZ TEM AĞU EYL EKM KSM ARLK
Mazak                        

TÜKETİM ŞEKLİ : Kırlangıç ailesinden olduğu için kırlangıç için geçerli olan tüketim şekli ve yemek tarifleri mazak içinde geçerlidir.

YEMEK TARİFİ

MAZAK BALIĞI ÇORBASI

Malzemeler
3 adet küçük mazak balığı
1 demet soğan
1 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
3-4 adet domates
1 adet yumurta sarısı
1 adet limonun suyu
tuz
karabiber
sıvı yağ

Hazırlanışı
Önce balığı ayıklayın, kırlangıcın kanat gibi yüzgeçleri vardır onları kesin. İyice yıkadıktan sonra bir tencerede haşlayın. İyice pişince suyunu süzün ama sakın atmayın kenarda bekletin. Balıkları soğumaya bırakın soğuyunca da ayıklayıp ince ince parçalayın ve bir kenara alın. Soğanı ve sarımsakları yemeklik doğrayıp yağda iyice ölünceye kadar kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve kavrulmuş soğanların üstüne ekleyin. Maydanozu ince ince doğrayın ve yarısını tencereye domateslerle birlikte ekleyin. Her şey iyice kavrulunca balık suyunu ve balıkları tencere ekleyin. Suyu az gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiberini ayarlayıp kaynamaya bırakın. Diğer yandan yumurta sarısı ve limonu iyice çırpın içine çorba suyundan biraz ekleyin ve sıcaklığını dengeleyin. Yavaş yavaş tencereye karıştırarak ilave edin. 10 dakika daha kaynatın ve kalan maydanozu ekleyerek altını kapatın. Afiyet olsun….
/

GALERİ

  • MAZAK
  • MAZAK
  • MAZAK
  • MAZAK

DİĞER İSİMLERİ