KALAMAR

Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanınkine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır. Kalamarın büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır. Ana gövdenin alt tarafında manto boşluğunun içine doğru uzanan bölümde iki adet solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içerisinde suyu sıkıştırıp sifon diye de adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlar. Jet etkisi yaratan huni biçimindeki yapısı sayesinde kalamar suyun içinde olimpik yüzücülerin hızının 3 katından daha fazla hız yapabilmektedir.

Bu jet etkisi ile suyun dışında kısa mesafe de olsa uçarak ilerleyebilirler. Renk pigmentleri ile kaplanmış olan derisi bulunduğu ortama göre yeri geldiğinde av olmaktan kurtulmak, yeri geldiğinde avcı olabilmek için kalamarın renginin değişmesini ve ortama uyum sağlamasını kolaylaştırır. Tehlike anında kalamarın mürekkebi aceleyle kaçışını kamufle etmesi için yeterlidir. İçindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunur. Türkiye sularındaki en yaygın bulunan türü Avrupa kalamarı veya Adi Kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir. Kalamar yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot değildir.

TÜKETİM ZAMANI

AV YASAĞI:
Her mevsim avlanabilir.

TÜR / AY OCK ŞUB MART NSN MAY HAZ TEM AĞU EYL EKM KSM ARLK
Hamsi                        

YEMEK TARİFİ

KALAMAR TAVA

Malzemeler
1 kilo temizlenmiş taze kalamar
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı pudra şekeri veya toz şeker
tuz
beyaz un
2-3 su bardağı çiçek yağı

Hazırlanışı
Kalamarları öncelikle yıkayıp suyunu süzelim , geniş ve derin bir kaseye kalamarları koyup , üzerine karbonat , pudra şekeri ve tuzu serpip varsa elimize plastik tek kullanımlık mutfak eldiveni geçirip kalamarları iyice ovalayın yoğurun , elinizle avucunuzun içine alıp sıkın.

Sıkma ve ovalama süresi en az 30 dakika olmalı bu arada kalamarlar köpük köpük olacak kalamarın dış yüzeyi yumuşayıp suyunu bırakacak , bu sıvının içinde kalamarlar 2-3 saat kadar kaldıktan sonra tekrar biraz elinizle ovalayıp yoğurun.

Kalamarları asla yıkamayın su değdirmeyin tekrar suya girerse eti yeniden sertleşecektir, kalamarları makarna süzgecine koyun kalamarın köpüklerinin süzülmesini sağlayın.

Unu bir tabağa koyup içine tuz serpin kalamarları una bulayıp fazla ununun atılması için silkeleyin.
/

GALERİ

  • KALAMAR
  • KALAMAR
  • KALAMAR
  • KALAMAR
  • KALAMAR
  • KALAMAR

DİĞER İSİMLERİ